Wat wordt er verstaan onder ongedierte?

ongedierte

Met het woord ongedierte worden diersoorten en insecten bedoeld, die door hun aanwezigheid overlast veroorzaken. Als je af en toe een beestje tegenkomt, dan heb je niet gelijk last van een plaag. Het nadeel van deze soorten is alleen dat het vaak niet bij één dier blijft. Ze planten namelijk vaak erg snel voort, waardoor het moeilijk te controleren wordt. Vaak is dit het punt dat mensen overlast ervaren. Als het echt nodig is dan wordt er vaak gekozen voor bestrijding ongedierte. Hierbij wordt een professional ingehuurd om van de plaag af te komen.

Tips tegen ongedierte

Als je wilt voorkomen dat je huid wordt geplaagd door ongedierte, dan zijn er een aantal tips om de kans te verkleinen. Zorg er ten eerste voor dat alle kieren en naden dicht zijn, scherm verder luchtgaten ook af. Daarbij is het ook handig om horren voor de deuren en ramen te plaatsen. Voorkom dat je dingen hebt liggen die ongedierte aantrekken. Daarbij zijn een paar beestjes niet gelijk een plaag. Vaak blijft het hierbij en kan je ze met de hand weghalen. Je kan ook controleren welk dier je hebt. Bij dieren zoals kakkerlakken, ratten en wespennesten is het verstandig een bestrijder in te schakelen.

Zelf ongedierte buiten de deur houden

Als je alle tips hebt gevolgd en je hebt alsnog last van ongedierte, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan proberen. Zo kan je natuurlijke vijanden inzetten als bestrijdingsmiddel. Denk hierbij aan een kat die de muizen of ratten plaag in jouw huis snel oplost. Je kan ook planten inzetten. Lavendel helpt bijvoorbeeld goed tegen fruitvliegjes. Het is ook mogelijk om zelf het nest weg te halen als het op een open plek zit. Verder kan je ook kiezen voor een mechanische val. Daarbij kan je ook zelf een val maken, maar vermijd hierbij gif.

Soorten ongedierte en voeding

Er zijn een aantal dieren die in specifieke producten zitten. De rijstmeelkever is een roodbruine kever die voorkomt in bloem, meel en andere graanproducten. Bij een temperatuur boven de 20 graden kan de kever groeien. Aangetaste producten ruiken vaak muf en zuur. De meelmot is een klein grijs vlindertje, waarvan de eitjes in meel of bloem zitten. Bij een temperatuur boven de 13 graden kan het eitje een rups worden en veranderen in een mot. Je herkent een aangetast verpakking aan draden in de hoeken van de verpakking. Dit komt doordat de rupsen kleverige draden spinnen waardoor er kluitjes ontstaan in de bloem of meel.

Wat is een ongediertebestrijder?

Een ongediertebestrijder haalt dieren weg die een plaag vormen. Vaak wordt dit aan een professional overgelaten, omdat mensen er vaak zelf niet bij kunnen of niet weten wat ze moeten doen. Onder een plaag vallen alle dieren die mensen onprettig of vies vinden. Plagen kunnen schade aanrichten aan huizen en daarom is snel handelen van belang. Nadat de plek is vastgesteld wordt er een plan van aanpak gemaakt. De bestrijder zorgt ervoor dat het ongedierte verdwijnt en niet meer terugkomt. Dit kan op verschillende manieren zoals diervriendelijk mollen verjagen of een wespennest verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *