Hoe werkt de airconditioning exact?

airconditioning

Bij airconditioning wordt verwezen naar het proces, waarbij lucht behandeld wordt om zo een aangename sfeer te creëren in een ruimte. We functioneren namelijk het beste bij een constante temperatuur. Daarbij is het belangrijk dat een ruimte niet te vochtig is, dit kan namelijk voor allerlei problemen zorgen. Verder is de lucht hierdoor zuiverder en is er meer sprake van ventilatie en luchtcirculatie. Een airconditioning-systeem kan zowel koelen als verwarmen. Dit gebeurt onder andere door het gebruik van een warmtepomp binnen het systeem. Er zijn er veel verschillende airco’s, zoals bijvoorbeeld de monoblock airco aanbieding.

Het binnendeel van een airco

Elke airco heeft een binnendeel, deze komt in verschillende vormen. Het eerste model waar je waarschijnlijk aan denkt is het wandmodel. Deze wordt hoog in een ruimte opgehangen. Verder zijn er ook modellen die op de vloer staan of aan het plafond hangen. In principe werkt elk deel op dezelfde manier. De lucht wordt aangezogen en via een warmtewisselaar naar buiten getransporteerd. Vervolgens komt de lucht op de juiste temperatuur terug de ruimte in. De lucht wordt hierbij ook gefilterd door een filtersysteem. Hierdoor blijven alle deeltjes in de lucht achter in de airco. Verder wordt de lucht hierdoor ook minder vochtig.

Het buitendeel van de airco

Het buitendeel van het aircosysteem wordt, zoals de naam al doet vermoeden, buiten gemonteerd. Het formaat hiervan hangt af van het vermogen wat nodig is. Via leidingen worden de delen door de muur aan elkaar verbonden. De lucht gaat over het koudemiddel wat ervoor zorgt dat de lucht verwarmd of gekoeld wordt. Als de airco gebruikt wordt voor verwarming, dan wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken. Hierna wordt de warme lucht via het binnendeel de kamer ingeblazen. Alle benodigde elektronica bevindt zich gemiddeld in het buitendeel. Een airconditioning wordt ook wel een warmtepomp genoemd.

De bediening van de airco

Om de airconditioning te kunnen gebruiken is een bediening nodig. Deze zijn beschikbaar in verschillende vormen. Ten eerste kan een airco bedraad bediend worden, via een kastje aan de muur. Ten tweede kan er via infrarood bediening plaatsvinden. Als laatste kan de bediening centraal geregeld zijn, dit geldt vaak voor grotere gebouwen. Je kan jouw systeem ook via het internet verbinden, bijvoorbeeld via een app of web applicatie. Elke airco wordt standaard geleverd met een bedieningssysteem, welke vorm hangt af van de verkoper. Een voorbeeld hiervan is de monoblock innova. Als de airco centraal wordt geregeld dan wordt deze geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem.

Verschillende soorten airco’s

Er zijn een aantal verschillende types airconditioning. De eerste is de split airconditioning, deze bestaan uit één deel. Dit was dan ook de eerste soort airco en werd alleen gebruikt om te koelen. Vaak werd de spil airco in het raam gemonteerd. Ten tweede bestaan de twin, triple of double-twin airco’s. Deze zijn erg groot en bedoeld voor ruimtes waarbij een enkele airco niet voldoende is. Het multi-split systeem wordt vaak toegepast in meerdere ruimtes. Als laatste zijn de VRF systemen geschikt voor plekken waar meer dan vijf ruimtes gekoeld moeten worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *