Wanneer schakelt u een incasso advocaat in?

Het is een gevoelig en impopulair onderwerp en bij voorkeur komt een dergelijke situatie niet voor, maar soms heeft u er een nodig: een incasso advocaat die er op immer discrete en professionele wijze voor zorgt dat een verschuldigd bedrag voldaan wordt. Wanneer wordt het tijd om deze in te schakelen?

Als de afnemer weigert te betalen

Wanneer u een dienst of product heeft geleverd en de klant weigert te betalen ondanks herhaalde verzoeken en zelfs aanmaningen, wordt het tijd om een incasso advocaat in te schakelen. Bijvoorbeeld via het gespecialiseerde incassobureau Rechtnet. Deze zijn bij wet bevoegd om bepaalde betalingsverhogingen in te stellen. Om hun eigen administratiekosten te compenseren, maar ook om de afnemer enige dwang op te leggen. Deze is dan eerder geneigd het bedrag te voldoen.

Uitstraling

Vreemde ogen dwingen, is een veelgehoorde uitdrukking. Een brief van het incassobureau doet wanbetalers schrik aan en dat is – hoe vervelend dit allemaal ook is – precies de bedoeling. Voelt u zich vooral niet schuldig, want het probleem en deze ontstane ongemakkelijke situatie hadden voorkomen kunnen worden door op uw betaalverzoeken te reageren. Hoe dan ook heeft een ver- of aanmaning van een incassobureau een meer autoritaire uitstraling dan die van een ondernemer. Het is tevens een moeilijke afweging, wat is belangrijker: de relatie met de klant in ere houden, of uw financiële huishouding? U heeft niet voor niets gewerkt. Bij een vaste afnemer bent u daarbij wellicht coulanter dan bij een passant.

Als u zelf in financiële problemen raakt

Vanzelfsprekend moet u niet zelf in de problemen raken doordat een ander zijn zaken niet op orde heeft. Het zou van de zotte zijn als u daardoor zelf met een incasso advocaat te maken krijgt. Dreigt uw saldo in de min te schieten door een wanbetaler, dan is dat ook het moment om actie te ondernemen. Overigens gaan ze niet te werk zoals vroeger, maar proberen het eerst met de zachte hand. Uiteindelijk is een afbetalingsregeling in termijnen ook nog een mogelijkheid. Er zijn natuurlijk allerlei horrorverhalen over leeggehaalde huizen, maar zowel u, de incasso advocaat als hopelijk de klant zullen er alles aan doen om die te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *