Het verschil tussen een deurwaarder, incassoadvocaat en incassobureau

incassoadvocaat

Als je schulden moet opeisen bij een schuldenaar kan je kiezen tussen een deurwaarder, incassoadvocaat of het inschakelen van een incassobureau. De vraag is nu hoe deze verschillende partijen te werk gaan, wat precies het beste werkt en wat de verschillen zijn. Al deze partijen kunnen je helpen met het innen van openstaande rekeningen, maar er zitten grote verschillen in de werkwijze. In dit blog lees je meer over de verschillen van deze diensten.

Hoe werkt een incassobureau

Een incassobureau is in principe een bedrijf dat schulden int voor een opdrachtgever. Dit bureau neemt dan het contact met de schuldige over en vraagt of de desbetreffende persoon het geld kan overmaken. Een incassobureau is een bedrijf dat bijna iedereen kan op starten. Hierdoor hebben zulke bureaus geen juridische bevoegdheden. Hierdoor kan een incassobureau alleen bellen, mailen of aanmaningen sturen naar een wanbetaler. Daardoor is een incassobureau van de drie het minst effectief, aangezien ze de minste bevoegdheden hebben.

Wat kan een deurwaarder doen?

Een deurwaarder int net als een incassobureau schulden. Een deurwaarder heeft wel juridische bevoegdheden. Zo kan een deurwaarder beslag leggen op spullen, bankrekening of loon. Meestal is het geval dat als een persoon niet reageert op een incassobureau dat een deurwaarder door dit bureau wordt ingeschakeld. Een deurwaarder is dus effectiever dan een incassobureau. Wel moet de deurwaarder bij het beslag leggen een advocaat raadplegen.

Wat kan een incassoadvocaat doen?

Een incassoadvocaat is de top van de drie. Deze advocaat kan veel zwaardere middelen gebruiken dan een deurwaarder of incassobureau. Zo kan een incassoadvocaat zelf beslag leggen op de inboedel of inkomsten van een schuldenaar. Ook kan deze advocaat een faillissement aanvragen. Daarnaast kan een incassoadvocaat ook geraadpleegd worden bij bedragen hoger dan 25.000 euro. Dit kunnen de deurwaarder en incassobureau niet doen.

Wat werkt het beste

Van de drie werkt een incassoadvocaat meestal het beste bij het innen van schulden. Aangezien deze advocaat de zwaarste middelen kan inzetten om tot betaling te komen. En vaak is het ook nog eens het geval dat deze advocaat niet veel duurder is dan een incassobureau of deurwaarder. Al helemaal als ze gebruik maken van de no cure no pay regeling en als ze de buitenrechtelijke kosten alleen verhalen op de persoon die schulden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *