Verantwoord werken met een vouwladder

vouwladder

Heb je plannen om binnenkort een vouwladder te kopen, bijvoorbeeld omdat je een eigen klussenbedrijf gaat beginnen of gaat starten als zelfstandig schilder? Of stap je over van een rolsteiger of vaste ladder naar een vouwladder, omdat vouwladder minder ruimte innemen en gemakkelijker te transporteren zijn? Dan is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in het veilig gebruiken van een vouwladder. Een vouwladder kopen is één ding en zo geregeld, maar veilig laddergebruik is een tweede en vereist dat je je goed voorbereidt voorafgaand aan het gebruik. In dit blog hebben we de belangrijkste informatie en tips verzameld, die van belang zijn bij het veilig en goed gebruiken van vouwladders. Doe je voordeel met onze veiligheidstips en voorkom onnodige ongelukken!

Let op een goede vergrendeling van de scharnieren

Een van de belangrijkste veiligheidscontroles bij het gebruik van vouwladders is het checken van de scharnieren van de ladder. Loop al scharnierpunten langs en check of ze allemaal op ‘locked’ staan. Als de schuifjes niet op locked staan, vouw de scharnierpunten dan weer helemaal terug en sluit de schuiven opnieuw. Alle scharnierpunten moeten veilig zijn, eerder kan de vouwladder niet gebruikt worden.

Kies voor een gekeurde vouwladder

Belangrijk bij het kopen van een vouwladder is dat je altijd een NEN-goedgekeurde ladder koopt. Dit zijn ladders die aan alle veiligheidseisen voldoen die binnen de branche zijn vastgesteld. Koop nooit een tweedehands vouwladder als professional, omdat je niet weet wat de voorgeschiedenis van de betreffende ladder is. Belangrijk is om voor veiligheid en kwaliteit te gaan bij het aanschaffen van een vouwladder voor jouw werk.

Zet de vouwladder op een stabiele en veilige ondergrond

Het plaatsen van de vouwladder voordat je deze gaat gebruiken, is ook een belangrijk aandachtspunt voor het veilig op hoogte werken. Cruciaal is dat de ondergrond waar je de ladder op plaatst, stevig en stabiel is. Zet de ladder bijvoorbeeld nooit in mul zand of modder. Kies voor een betonnen ondergrond of een stoep, dan blijft de vouwladder veilig staan en kan deze niet wegschuiven. Is er geen sterke ondergrond of bodem op de plek waar je aan de slag gaat? Dan kun je gebruikmaken van speciale platen van metaal of hout om je ladder op te plaatsen.

Lees de gebruikershandleiding altijd door

Nog een laatste tip: lees de gebruikershandleiding altijd door voordat je je vouwladder gaat gebruiken. En volg de instructies die in de handleiding staan altijd op om de ladder volledig veilig te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *